Därför är Australien svenska kvinnors drömresmål

Lisa Hagström. Foto: privat

Svenska kvinnors absolut största dröm är att komma bort. 
73 procent vill resa och drömresmålet är Australien.
– Oftare är det kvinnan som bestämmer och bokar familjens resa än mannen, och Australien erbjuder mycket av det kvinnor skattar högt i en semester, säger Kajsa Beasuang, chefredaktör på tidningen Res. 

Det är något alldeles speciellt med att stiga på ett flygplan och lyfta mot sin drömdestination. Ju längre bort – desto större äventyr. Och svenska kvinnor är sannerligen sugna på det. När svenskor får drömma fritt är det resor som står på menyn. Hela 25 procent av Sveriges kvinnor längtar till Australien.

Lisa Hagström. Foto: privat

– Australien ligger långt bort, vilket innebär att det inte är så lättillgängligt. Det adderar en viss status som resmål. Det är ingen resa man hinner göra över en helg och dessutom kräver en sådan lång resa en större investering – man stannar ju ofta längre på resmålet om resvägen är lång, säger Kajsa Beasuang, chefredaktör på tidningen Res.
Australien är lätt för svenskar att älska. Kulturen, det engelska språket och tryggheten gör att vi lätt kan identifiera oss med invånarna och dessutom har de behagligt klimat, långa och många stränder, trevliga storstäder, intressant restaurangscen och vidsträckt natur, berättar Kajsa Beasuang.

“Australien erbjuder mycket av det kvinnor skattar högt i en semester

Lisa Hagström, 23, gjorde drömresan hon hade längtat efter sedan hon var i 15-årsåldern. Hon tror att tjejer dras till Australien för att det är varmt väder, fina stränder och stadsliv.

Lisa Hagström. Foto: Privat

– Och alla snygga surfarkillar såklart, säger hon med ett skratt.
Och Australien är hett, vilket innebär att många vill läsa om landet.
– Just nu är Australien väldigt populärt, säger Kajsa Beasuang.
Det finns också en förklaring till varför Australien lockar just så många kvinnor. Det är nämligen kvinnorna som har makten över resorna i familjen.
– Det är oftare en kvinna som bestämmer och bokar familjens resa än mannen, och Australien erbjuder mycket av det kvinnor skattar högt i en semester. Just nu ser vi även att det finns en viss trygghetsaspekt i val av resmål, med rädsla för terrorattacker. Australien upplevs som tryggt, säger Kajsa Beasuang.
Lisa Hagström håller med:
– För en oerfaren svensk tror jag att Australien är ett tryggt land att åka till. Det är lätt att få hjälp under resan och även sjukvården samarbetar så den är gratis om man gör sig illa, säger hon.
Hela 40 procent av svenska kvinnor drömmer om att få uppleva Stora barriärrevet. Det är inte så konstigt.
– Det går inte att sticka under stol med att det är ett unikt rev, förutom att vara världens största, är det vackert som få. Det finns många svenska kvinnor – och män – med dykarcertifikat och därtill många som gillar att snorkla, säger Kajsa Beasuang.
– Stora barriärrevet är helt magiskt! Det är lika vackert som på bilderna, säger Lisa Hagström och sammanfattar sitt Australienäventyr:
– Det bästa var alla människor man träffade, den vackra naturen, värmen och festerna.

Dela med dig