Därför lockar livet som lyxhustru

Maria Montazami. Foto: TV3/Johnny Wohlin

Är karriärkvinnan på väg att dö ut?
En av fem svenska kvinnor drömmer om att bli lyxhustru.
– Jag har inte ångrat en enda sekund att jag har varit hemmafru, säger Maria Montazami.

Att stressa från jobbet, hämta barnen, handla mat och sätta i gång tvätten är vanlig vardag i de flesta svenska kvinnors liv.
Men många drömmer om ett annat liv. 20 procent av svenskorna skulle gärna ge upp sina karriärer om det fick chans att leva som en lyxhustru. Det må låta drastiskt, men det har sina förklaringar.
– Jag tror och tycker att, trots att jag är för jämställdhet mellan könen, så kan det för många kvinnor vara svårt att orka med att hantera både familj, karriär och barn eftersom det ofta visar sig att det är vi kvinnor som får dra det tyngsta lasset och det leder till stress- och hjärtsjukdomar, säger Eva Rusz, psykoterapeut.
Sveriges kanske mest kända hemmafru, Maria Montazami, har alltid haft barnen i fokus.
– Det handlar inte bara om att luncha och shoppa. Det tröttnar man på efter någon vecka. Däremot har jag och mina barn så många minnen tillsammans. Det har varit jätteviktigt för mina barn att jag har varit där för dem, säger hon.

“Om du blir lämnad som lyxhustru, vad gör du då?

Trots att Maria Montazami njuter av att pyssla i sin trädgård, träffa vänner och få bilen tvättad och kaffet serverat klockan nio på morgonen, finns det också en baksida med hemmafrulivet.
– Man kan förlora vissa sociala saker, som kontakten med kontorsmänniskor. Är man bara med andra mammor så pratar man mest om barnen. Man kan bli isolerad i mammavärlden, säger hon.
Och visst kan det finnas nackdelar att sluta jobba.
– Som lyxhustru är du inte jämställd med din partner och du blir beroende av någon annans vilja och inkomst. Om du blir lämnad som lyxhustru, vad gör du då? frågar sig Eva Rusz.
Maria Montazami berättar om hur stolt hon är över att numera driva sitt eget företag efter succén i ”Svenska Hollywoodfruar”.
– När jag nu har mina egna pengar och min man Kamran säger att jag ska spara dem, känns det underbart. Det känns bra att ha något i eget namn och det betyder nog mycket för kvinnor.
– Men jag har inte ångrat en sekund att jag har varit hemmafru.

Dela med dig