Därför vill svenska kvinnor inte dela på storvinsten

Om man vinner en rejäl storvinst – då delar man väl lika med sin partner?
Inte om svenska kvinnor får bestämma.

Många har nog fantiserat om att det en dag ska ske – att man lyckas kamma hem 100 miljoner kronor och blir ekonomiskt oberoende för resten av sitt liv.
Tänk allt man ska förändra och köpa då!
Men något som kanske överraskar är att svenska kvinnor inte är så givmilda som man kanske kan tro. 12 procent skulle nämligen inte dela lika på pengarna med sin partner. Främst är det yngre kvinnor mellan 18 och 30 år som skulle behålla pengarna för sig själv.
– Yngre kvinnor utan egna barn kan i Sverige i dag försörja sig själva och behöver ofta ingen man eller kvinna för att kunna göra det. Många har delad ekonomi också. Då man genom en storvinst får ökade resurser, kanske man har rätt att anse att man ”förtjänar det”, säger psykoterapeut Eva Rusz.

“Man har lärt sig att förstå och uppskatta varandras olika personligheter och egenskaper

Mest benägna att dela en potentiell storvinst är kvinnor mellan 30 och 45 år. Det har sina förklaringar enligt Eva Rusz.
– Man har antagligen levt med sin partner en längre tid och slutat konkurrera om ekonomin och andra sysslor. Man har lärt sig att förstå och uppskatta varandras olika personligheter och egenskaper. Man inser att livet börjar ta slut och då gäller det att passa på och uppleva nya saker med sin gamle partner, säger hon.
Vad som är rätt eller fel i en sådan situation, är kanske upp till var och en att bedöma. Men om man har valt att leva med sin partner anser Eva Rusz att man bör dela på allt i både ”nöd och lust”. Men om man inte vill dela på pengarna kan egoismen bero på underliggande orsaker.
– Det kan ju finnas en massa tidigare erfarenheter inom relationen som medför att man erfarenhetsmässigt anser sig ha rätten att inte dela med sig, säger hon.

Dela med dig