Därför vill svenska kvinnor jobba deltid och bli författare

Simona Ahrnstedt

Ett lugnare vardagstempo och stor kreativitet.
Svenska kvinnor drömmer om att jobba halvtid och bli författare.
– För mig handlade det så mycket om att göra något som bara var mitt. Allt annat gjorde jag för någon annans skull. Men att skriva – det var mitt och det var ren lust, säger Simona Ahrnstedt, som blev utgiven författare efter 40.

Om svenska kvinnor kunde ändra sina liv totalt – och det vill de – skulle de minska på stressen och låta fantasin flöda. Nästan hälften av svenskorna skulle välja att jobba halvtid om de blev ekonomiskt oberoende. Men de hade knappast latat bort sin lediga tid. De hade helt enkelt bytt karriär och gjort något för sig själva. 15 procent drömmer om att skriva en bok.
Simona Ahrnstedt uppfyllde sin dröm och blev Sveriges stora romance-drottning med sju utgivna böcker.

“Det har förändrat hela mitt liv

– Det har gått som en röd tråd genom hela mitt liv. Men jag skaffade mig en utbildning och ett jobb inom ett helt annat område och trodde nog inte att skrivandet skulle kunna vara mer än en hobby, säger hon.
Det var först när hon vågade släppa alla inre krav och sin prestationsångest som den första romanen kom till.
– Att våga strunta i allt som ansågs fint och kreddigt var frigörande. Jag bestämde mig för att satsa på just det jag själv älskade att läsa; böcker om kärlek, med humor och erotik och lyckliga slut, och det har jag aldrig ångrat.
Nu tycker Simona Ahrnstedt att arbetslivet leker. Allt i hela skrivprocessen – från research till att träffa läsarna – är roligt. Och lycklig har hon blivit av författarskapet.
– Det har förändrat hela mitt liv. Näst efter barnen så är det skrivandet som ger mig mest mening. Jag känner mig oerhört ödmjuk inför det faktum att jag får göra något som jag tycker så fruktansvärt mycket om. Att få göra det jag älskar, på heltid.
Psykoterapeuten Eva Rusz menar att kvinnors författardrömmar handlar om att de är mer emotionellt lagda än män.
– Kvinnor går igenom betydligt fler inre fysiska och psykiska processer under sin livstid än vad männen gör. Eftersom vi upplever så många olika processer inom oss, kan det för många öka intresset för att reflektera och dela med oss av dessa reflektioner och erfarenheter till andra. Och att ta plats och visa att man är värdefull. Kvinnor kan!, säger hon.
Simona Ahrnstedt håller med:
– Skriva är så nära ren lycka jag kommit.

Dela med dig