De hemliga skönhetsingreppen svenska kvinnor drömmer om

Ny näsa, större bröst och fettsugning.
Om skönhetsoperationer tidigare var tabu är det i dag socialt accepterat.
Och 62 procent av de svenska kvinnorna drömmer att lägga sig under kniven.

Gemensamt för de flesta är att man skulle vilja ändra på något i sitt utseende. Skönhetsingrepp har det länge talats ganska tyst om, men på sistone har korrigeringar av det yttre blivit mer accepterat i samhället.
– Tabut har funnits där för att män i alla tider har hyllats för sina rynkor medan vi kvinnor har hånats. Detta fenomen går tusentals år tillbaka i tiden. Jag upplever att själva tabut har luckrats upp ju fler det är som offentliggör sina operationer, säger psykoterapeuten Eva Rusz.
22 procent av de svenska kvinnorna drömmer om att göra en fettsugning, men det finns också många som skulle vilja göra stora ingrepp som förändrar utseendet, som bröstlyftning eller en näsoperation.
– Det är viktigt som läkare och sjuksköterska att sätta ner foten och berätta om det kan vara farligt. Man får försöka skydda patienter om de vill göra för stora förändringar, berättar Valentina Doda, klinkchef på Nackakliniken.
Mogna kvinnor drömmer om ett ansiktslyft och marknaden för att spruta in preparat som slätar ut rynkorna är stor.
– Äldre patienter vill ofta fixa halsen, ta bort rynkor med botox eller göra ett ansiktslyft. De gör seriösa och medvetna val. De vet vad de vill och förstår vad som går att göra, säger Valentina Doda.

”Man kan definitivt bli lyckligare med en skönhetsoperation

Om man blir lyckligare efter ett skönhetsingrepp går att diskutera.
– Man kan definitivt bli lyckligare med en skönhetsoperation, men lyckan är kortvarig om man inte har gjort upp med sitt inre, säger Valentina Doda.
Eva Rusz tror att ett ingrepp kan hjälpa till att återställa naturens och ålderns inverkan på kroppen och eftersom själen sällan åldras kan man uppleva att man kommer ikapp efter en justering.
– Men vi borde givetvis lägga mer fokus på att vi är okej oavsett fysiskt ytskikt och ålder, säger hon.

Dela med dig