Drömmen om safari

Resa, äventyr och djur – det är receptet på svenska kvinnors stora dröm.
Anna-Karin Nilsson tog steget och reste på safari.
– Jag hade drömt om det i 15 år, säger hon.

Ingen kan påstå att svenska kvinnor inte är äventyrliga. Hela 60 procent drömmer om att få åka på safari under sin livstid. Kombinationen av vilda djur, främmande kontinent, värme och utmaning lockar enormt.
Anna-Karin Nilsson var 75 år gammal när hon och hennes man genomförde sitt stora äventyr. Drömmen om en safariresa hade funnits där i 15 år – ända sedan hon gick i pension.
– Det bästa var att få se och uppleva djuren i sin egen miljö. Det var otroligt att få se ett så stort antal djur på så nära håll, säger hon.
Anna-Karin Nilsson hittade en perfekt skräddad rundresa i Sydafrika men Botswana, Zimbabwe och Swaziland där safari ingick i paketet.

Jag rös i hela kroppen och fick titta flera gånger

Anna-Karin Nilsson. Foto: Privat

När de åkte ut i den öppna jeepen på den torra, gropiga vägen var Anna-Karin Nilsson förväntansfull. Plötsligt såg de en liten giraffamilj som tittade ner på dem ovanifrån.
– Jag rös i hela kroppen och fick titta flera gånger – jag trodde inte det var sant! säger hon.
En efter en dök de vilda djuren upp. Till slut hade de sett ”the big five”, som man brukar kalla lejon, leopard, noshörning, buffel och elefant. Men de såg också zebror, antiloper, apor, hyenor, flodhästar och krokodiler.

Privat: Anna-Karin Nilsson

– Det var så ofattbart på något sätt. Det var som en dröm – helt fantastiskt, säger hon och fortsätter:
– Jag kunde inte fatta att man fick den upplevelsen och att drömmen gick i uppfyllelse. Jag tycker absolut att man ska åka på safari, om man kan. Man har med sig fantastiska minnen hem.

Anna-Karin Nilssons bästa safaritips:

  • Gå in på nätet och kontrollera om resebyrån har safariresor.
  • Kolla upp så att guiden är svensktalande och har erfarenhet som guide på safariturer.
  • Glöm inte kamera, kikare, långärmad blus, varm tröja, solhatt och vattenflaska.

Dela med dig