Skilde sig – och satsade allt på sin dröm om B&B

Tänk om man fritt fick välja hur man skulle förändra sitt liv.
Ann-Britt Wallin har gjort det som 12 procent av de svenska kvinnorna drömmer om – startat ett bed and breakfast.

Ann-Britt Wallin. Foto: privat

Det började med en skilsmässa för tio år sedan. Ann-Britt Wallin, 65, arbetade då som läkarsekreterare i Östersund, men hade länge drömt om ett annat liv – precis som många andra svenska kvinnor. Hon ville starta ett bed and breakfast, men hennes dåvarande man delade inte samma dröm.
När skilsmässan blev ett faktum och bodelningen var gjord, satt Ann-Britt Wallin på en liten summa pengar som hon bestämde skulle öronmärkas till drömprojektet.
– När man är anställd finns det inget utrymme för kreativitet och eget tänkande. Jag tycker om att bestämma själv, säger hon med ett skratt.
I fem år hade hon funderat på sin dröm. Jakten på rätt hus pågick från Dalarna till Vittangi innan hon hittade det gamla järnbruket i Långsele i Norrlands inland. Under ett och ett halvt år rustade hon upp huset och för sex år sedan öppnade hon portarna för de första gästerna.

“Det är det som driver mig – att träffa människor och fixa god mat

– Det roligaste är att få träffa olika sorters människor. Jag tycker om att göra det trevligt för gästerna och se till att de trivs. Sedan är det roligt att få vara sin egen chef, säger hon.
Det som gjorde att hon vågade följa sin dröm var ett noggrant förarbete.
– Jag gick en företagsutbildning och tog flera kurser hos en bagare från Saltå kvarn. Man måste vara realistisk när man startar ett företag, säger hon.
Att driva ett bed and breakfast kräver mycket jobb. Klockan fem på morgonen stiger Ann-Britt Wallin upp och börjar baka till bageriet och caféet som hon också driver. Och frukosten ska serveras till gästerna.
– Det är mycket jobb men jag tycker fortfarande att det är roligt. Jag skulle absolut inte vilja gå tillbaka till livet jag hade innan. Det är det som driver mig – att träffa människor och fixa god mat.
Ann-Britt Wallins bästa tips för de som går i samma tankar är att ha en tydlig affärsplan och att inte lyssna på olyckskorparna.
– Lyssna bara på människor som tar dig framåt. Det är många som säger att det aldrig kommer att gå.
Men när Ann-Britt Wallin serverar sina nybakat surdegsbröd och goda matpajer till gästerna, är det ett bevis på att det visst går.

Dela med dig